dilluns, 10 de setembre del 2007

LA FESTA MAJOR DE........... L'ESPECULACIÓ

Us proposem un viatge endevinalla.................



Aquí teniu unes mostres del paisatge de dos ciutats ben característiques i diferents entre sí i respecte a les altres.
En una hi trobem, canals, bicicletes, flors, estem a........................


Amsterdam,


a on les dimensions urbanes i socials estan molt proporcionades i equilibrades permeten una vida relaxada i cosmopolita alhora,


que no ha canviat gaira des dels vells temps bells




I l'altra és la megapolis per antonomasia: gratacels, carrers fílmics, broguit........






Sembla com si en una tot es conserves i en l'altra tot es transformés. Certament son dos models ben diferents de ciutat, però no es pot negar que veient aquestes fotografies, per molt que estiguem devant de la ciutat més activa i febril del planeta no podem dir que no sabem que és.......

New York.

A on la febre constructora encara no ha deborat ni Central Park, ni els edificis emblemàtics que l'identifiquen com qui és.
Com pasa arreu.

Malgrat que moltes ciutats amb història, que atrau a una munio de turistes, han vengut la seva ànima al diable, es a dir, el centre s'ha buidat d'habitants i s'ha emplenat de botigues de souvenirs i restaurants de menjar ràpid, gairabé totes, com aquí veieu a Praga, conserven la seva singularitat.

Ara bé, si veiem això:

a on estem? a Diagonal Mar?, a Sanghai?.........
No! Estem a Miami!

A on va començar l'especulació immobiliaria global. En els 70-80s. van començar a secar pantans i aguamolls, destruint un paissatge natural únic i construint a dojo, sobretot oficines. En els 90s aquest mercat es va colapsar per manca de demanda (us sona?) i van començar a edificar pisos, de tal manera que tot el que tenen ara edificat tardarà 64 anyakus en vendra's a ritme actual.
Sí, 64 anys per vendra tot el que està ja construït!
I nosaltres de Festa Major!
Aquí no passa res. Encara. Bé, pujen les hipoteques, perdem llocs de treball, l'inflació es dispara, però, Visca la Festa Major!
Algún dels nostres polítics sap que a Holanda han arbitrat lleis que regulen les casses que hom es pot comprar segons el seu sou? O que a NY si un promotor vol tirar endavant un projecte i el propietari del costat no vol vendra, cap autoritat l'obligarà a fer-ho? O que a Alemanya l'estat va promoure centenars d'habitatges públics perquè amb la reunificació no hi hagués especulació? O que a Londres ja han baixat els preus i molt?
Ai! Els nostres polítics, tant sensibles ells! I tant ben informats.......i amb uns reflexes devant els canvis conjunturals.............!
Fins ara han negat evidències, han amagat el cap sota l'ala i han decidit tirar al dret, destruint avui, i el demà ja s'ho faran. Perquè en definitiva la culpa és sempre dels altres.
Aquest regidor que li dol que'l pitin en el pregó de la Festa Major i no puja a la tarima perquè no està disposat a ser xiulat, ell que ha fet tant...........què?
No ha arrivat mai a temps d' aturar un enderroc, no enten que es volgui conservar el patrimoni històric i natural, no respon a les inquietuds de la gent més que amb amenaces o menyspreant als qui el mantenen en el seu càrrec i només escolta si qui li parla li diu el que vol sentir.
Una llumbrera incompresa!
Ens preguntem, si calen 64 per vendra el que està construit en la primera potència mundial, quant cal per amortitzar un regidor finolis?




EN VENTA: UN REGIDOR, 12 ANYS D'ANTIGUITAT, IDEAL PITADES, A REFORMAR
LLACUNA D'OR, CIUTAT D'ESPECULACIONS