Sobre el 22@, aquest pla tant guai
QUE ÉS LA MPGM22@
Un pla general que modifica les condicions dels usos del sòl anteriorment qualificat com 22a ( industrial en el PGM de 1976) en el Poblenou. En total 118 illes de cases de les 180 que té el barri.
Permet tots els usos anteriors, exceptuant el transport i els magazems no vinculats a una indústria a la zona.
ÉS NOMÈS PER ACTIVITATS @ (INFORMÀTICA, TELECOMUNICACIONS)?
NO. És sòl industrial en un 75%.
PER QUÈ S’AFECTEN, DONCS INDÚSTRIES, QUE FUNCIONEN I HI SÓN CONCORDANTS, O NO ES DONEN PERMISOS D’ACTIVITATS PER NOVES EMPRESES?
Perque es una façana per especular.
QUINES ALTRES ACTIVITATS SÓN ADMESES EN EL 22@?
Totes aquelles que siguin subsidiaries de l’activitat industrial (oficines, bars, equipaments relacionats amb la producció, etc).
COM HI ES ADMÉS L’ÚS D’HABITATGE?
Subsidiari a l’indústria (habitatges pel personal) i es reconeixen com a tals tots els habitatges actuals en els edificis a on es troben, que pasen a ser concordants amb el sòl 22@.
Tot l’habitatge que es fassi nou ha de ser de protecció oficial.
ABANS DEL 22@, LES PREEXISTÈNCIES VAN QUEDAR AFECTADES AMB EL PGM DEL 1976?
NO. Les lleis no són retroactives i per tant tots els habitatges anteriors al 1976 continuaven tenint l’ús d’habitatge. No podien, però, edificar més del permès en zona industrial.
SÓN LEGALS LES AFECTACIONS EN EL MARC DEL 22@?
NO. Des d' un PERI (ara PMU), no es poden alterar les previsions fetes en el marc més general superior, en aquest cas la MPM22@.
HI HAVIEN AFECTATS EN EL 1976?.
Sí. En el 1976 es preveïen unes peces d’equipament i zones verdes, que afectaren a alguns veïns i tallers petits, perque ara com abans als grans propietaris no els afecta ningú.
COM QUEDEN AMB EL 22@?
Curiosament el PGM de 1976 es repecte per tot allò que permet fer equipaments i zones verdes a costa del propietari que hi viu i hi treballa i així s’evita que el promotor immobiliari tingui que cedir el preceptiu 10% de zona verda i el 15% d’equipaments.
El PGM, però no es respecte en tant que a alçades permeses, densificació de la ciutat, alineació perimetral dels edificis en les illes Cerdà, etc.
COM ES CONCRETA LA MPGM22@?
L’Ajuntament es va reservar l’iniciativa en un 50% de la zona 22@. La resta s’ha anat fent segons l’iniciativa privada.
A hores d’ara, els PERIS (actualment anomenats PMU) de promoció privada no han generat polèmica ni problemes.
En els d’iniciativa pública i gestió privada ha aparegut la verdadera natura d’aquest pla, l’especulació urbanística d’estil Porcioles, amb edificis singulars, densificació, construcció en els interiors d’illa, creació de pasatges aliens a la fesomia del barri i les afectacions per aconseguir sòl barato. No per fer-ne un ús públic, sino per anar a mans privades, de constructores i financieres, que són les gran beneficiaries d’aquesta operació especulativa.
NO SERAN MANIES TOT AIXÒ QUE DIEU?
Pot ser, però algú ens pot explicar perque les torres d'oficines planificades s'han convertit en HOTELS?
Bonica manera d'empobrir una ciutat espitjant al teixit productiu sòlid i autòcton a una economia de serveis precaria i alòctona.
I a més, la construcció d'hotels NO genera la cesió del 10% de sòl o el seu equivalent econòmic, per part del promotor, per a zones verdes!!!
I QUI HO DIU TOT AIXÒ?
A ben segur, que ni l'Ajuntament, ni les seves ramificacions oficials o oficiosas ho explicaran així.
L’ ASSOCIACIÓ D’AFECTATS 22@ som un col.lectiu reivindicatiu de veïns i treballadors del Poblenou.
Ens vàrem constituir en associació el dia 4 de març del 2002 en veure que els afectats pels diferents plans urbanístics de l’àmbit 22@ erem:
-- la moneda de canvi pels equipaments que es deuen històricament al barri,
-- que al reclamar els nostres drets erem tractats d’especuladors i insolidaris,
-- que no erem presents en el debat polític,
-- que tan sols som peces de sòl a lliberar.
QUE REIVINDIQUEM?
El Poblenou ha tingut una llarga història que ha fet que el sòl estigui parcelat de dos maneres:
a) grans solars (de més de dos illes de cases), propietat de una sola familia (moltes vegades inclús té la seva propia immobiliaria), de una financiera, de l’Ajuntament o d'algún altre organisme públic.
b) petits solars ocupats per habitatges i/o tallers de tipus familiar.
La nostra Associació defensa els interesos d’aquest últims, ja que és la manera de defensar la cohesió social del barri i una distribució de la propietat i del bens de produccció més justa, molt fraccionada i no concentrada en poques mans, tal com proposa el pla 22@.
SON LES NOSTRES REIVINDICACIONS DE TIPUS PARTICULAR ENVERS LES DE TIPUS GENERAL QUE DEFENSEN (O DIUEN FER-HO) LES ASSOCIACIONS DE VEÏNS?
NO.
Les associacions veinals tradicionals que han tingut una esplendida història, aconseguint millores pels barris, avui en dia i en masses ocasions, no son més que una mena de piqueta moral, ja que acepten i proposen desnonaments i enderrocs a canvi d'equipaments, sense volguer veure altres vies, menys confortables per l'associació, però molt més dignes per a tots.
És aceptable que els solars per equipaments siguin objecte de reventa?
Potser no ho veieu prou bé....
I a on es troba? Al costaret d'aquest solar propietat municipal....
(A l'entrada "Sant Salvem" expliquem més cassos de reventes-recompres.)
DAVANT DE TANT TRILERISME, REVENTES, MUTACIONS I NYAPS, QUÉ RECLAMEM L'ASSOCIACIÓ D'AFECTATS 22@?
VOLEM un altre model de ciutat:
-- que es construieixi de baix a dalt,
-- que dongui resposta a les necessitats reals del ciutadans i no sigui el disseny d’un aparador,
-- a on l’Ajuntament compleixi les lleis que ens obliguen a tots.
-- jardins, no només zones verdes amb predomini de ciment, i que estiguin comunicats per un corredor vegetal que els fassi sostenibles i arbrat ufanós a tots els carrers.
-- equipaments realment necessaris, primer biblioteques, desprès parquins.
-- respecte al nostre patrimoni històric, entès aquest com tot allò que forma part de la nostra memòria col.lectiva, i no tan sols el que 4 il.luminats han col.locat dins d’un catàleg, que tampoc respecten.
-- democràcia real, amb polítics honestos i cultes, que tractin al ciutadà amb educació i no amb cinisme i prepotència.
-- lleis que penalitzin la destrucció del patrimoni i del paisatge urbanístic i també que impedeixin ejecutar un projecte fins que no hi hagi una setència ferma que dongui la raó a l’Ajuntament.
I NO VOLEM:
-- edifis singulars, camama amb la que es vulneren les normes urbanístiques per especular amb el sòl que no es seu, que acaben pagant a 4 duros.
-- concentració de la propietat en poques mans.
-- opacitat informativa en cap àmbit, ni estem a favor de l’intoxicació propagandística i mediàtica de l’Ajuntament.
-- la substitució de l’economia productiva per l’economia especulativa.
Nosaltres entenem que defensar un model de propietat o un model económic és una opció política, una opció sobre la “res publica”, i per tant considerem, que se’ns discrimina en els foros oficials, no per defensar interesos privats, sino perque no es vol escoltar a les veus disidens.
QUÉ PROPOSA L’ASSOCIACIÓ D’AFECTATS 22@?
Pel que fa a les afectacions del PGM de 1976 demanem la desafectació d’aquestes peces, per respecte als seus habitants que porten 30 anys esperant. Es a dir, l’administració no ha donat mostres de cap interès per fer el bé públic al llarg d’aquests anys.
Per altre banda, són part del nostre paisatge col.lectiu i de la nostra memòria de barri.
Vàrem proposar l’afectació d’espais que porten més de 30 anys sense cap ús i que a més, són edificis interesants, com pot ser, La República o la Farinera La Fama,
a on, la mateixa administració que es mostra inflexible en aquest tema i expropiarà en nom de tots nosaltres i del nostre bé a veïns sense endoll, ha concedit les llicències oportunes per edificar-hi LOFT DE LUXE.
Sí, heu llegit bé.
Però, tot l'habitatge nou en el 22@ no habia de ser de protecció oficial?
Sí, però aquesta gent són molt creativa.......
A BANDA DE LES MUTACIONS: OFICINES QUE ES TORNEN HOTELS I HABITATGE PROTEGIT QUE SURT AL MERCAT COM A LOFT, HI HA MÉS MERAVELLES EN EL 22@?
MERAVELLA MERAVELLOSA 1:
Les activitats industrials. El pla no contempla indemitzar les activitats industrials, per això quan arriva el moment, s'entra en un regateix que fa empalidir als venedors més avessats de qualsevol bazar oriental, i, OH!, Hicenda considera benefici fiscal i per tant guany tributable, el que hagin pogut aconseguir.
Les industries pleguen.
MERAVELLA MERAVELLOSA 2:
La participació ciutadana. Sí, sobre el paper és possible. Aquest pla està obert a que les transformacions es fassin poc a poc i des del veinat.
Llegint això un grup de joves arquitectes de la universitat de Paris VII van volguer presentar un projecte i van quedar ben sorpressos i indignats quan van veure que tot el que està previst en el pla es pur cinisme per endulcorar la seva realitat dura i especulativa.
Ho van intentar per tots els camins, però................
ni tan sols es van dignar a tenir-ho present. Per això, finalment, la seva tesis doctoral ha versat sobre la NO participació ciutadana.
Alé snobs!, ja estareu contents! Ja s'en parla a l'extranger del 22@
MERAVELLA MERAVELLOSA 3:
La sostenibilitat. Cap edifici d'aquests tan lletjos i matodóntics ha fet o farà res al respecte. No hi ha previst ni energia fotovoltaica ni fototèrmica, cap mesura per reutilitzar les aigües pluvials i grises, cap mesure correctora vegetal que eviti la radiació tèrmica que emetran les superficies d'acer i vidre.
Però això sí, es talen els arbres centenaris que fan nosa en les obres i tenim bombes extraien aigua dia i nit de tots els solars, malmeten el subsol de sorres no consolidades i posan en perill als treballadors i al veïnat.
Ja hi ha hagut morts en aquestes obres. (Estiu 2006, 5 persones a Unión Metalúrgica, carrer Almogàvers, 2 a Bach de Roda i 1 més a LLull)
I esborrancs (Roc Boronat / Dr. Trueta, abril-juny 2007)
I esquerdes (Llacuna/Pujades, primavera 2005 i primavera 2007)
I filtracions d'agua salada a l'edifici d'habitatges de protecció oficial, que està tant "aprop" de mar, a més de 600m. de distància! (Cristobal de Moura / Josep Pla). Els veïns estan disfrutan d'unes meravellloses estalagtites, que auguren que quan acabin de pagar l'hipoteca, l'edifici se n'anirà a passeig.
I si encara no esteu prou meravellats......., seguiu. És un no parar. Quin bé de Deu de creativitat!
De cada PERI, el que més ha sobtat a aquesta Asssociació d’Afectats 22@ ha estat:
PERI Nº1 EIX LLACUNA
Arquitecte del pla: Eduard Bru
Primera aprobació inicial el 28-12-01.
Habitatges afectats: 101 en total, 71 habitats.
Activitats afectades: 109
Es retirà per les presions veïnals i perque era una bojeria.
Segona aprobació inicial el 21-5-02.
Habitatges afectats: 71 en total, 31 habitats.
Activitats afectades: 68
Segueix afectant habitatges i tallers sense cap raó, ni social ni jurídica i els volumens proposats són un clar exercici d’especulació.
Els propietaris majoritaris són: SENTIU Products SL i Urbanismo y Construcciones SL, propietaris dels solars que ocupava la Plateria Ribera (gairabé 4 illes).
En una de elles, aquesta estructura cracterística del nostre barri ha estat enderrocada,
per deixar pas a l'hotel de Holiday Inn, que esteticament no té cap solta.
En un dels altres hi ha pogut creixa, ben ufanòs aquest arbre:
ben ufanòs que ha crescut, llàstima que el pelaran sense cap mirament.
En canvi, l'habitage social i l'espai verd, que havien d'anar en el tercer solar, encara no han germinat.
Però sí ho ha fet una instalació "no convencional" escolar........
Que havia d'anar d'aquest últim. Des de la seva buidor veiem l'espectacular brotada del hotel i la silueta "condónica" del pirulo de les Aigües.
En l'extrem d'aquest últim solar trobem aquest edifici, un vell secador. El conserveran i serà l'escola? O patirà alguna mutació?
I l'altre gran propietari és La Vanguardia,
que abanda del seu solar, té el Cànem, que segons el pla "es conserva"....
I a això tant "nyapòs" en diuen conservar el patrimoni històric..........
Eccccccccccccsssssssssssssssss!
No guanya ni de lluny!
I aquí, qué ens hi trobarem?
Aprobació definitiva el 25 d’octubre del 2002, sense haver contestat les al.legacions als interesats. No s’ha modificat res.
MERAVELLA MERAVELLOSA (1): La Vanguardia no va entra en transformaciò immediata, ja que van ser aceptades les seves al.legacions, idèntiques en la seva base jurídica a les d'altres propietaris, però diferents en quan a pes en sòl.
Actualment han traslladat la producció a la Zona Franca, amb un cost laboral important pels treballadors (donat el canvi de maquinaria, si tenien un plus d'antigüetat no el cobraran, ja que "comencen de nou") i altres activitats del barri que vivien al voltant d'aquesta empresa.
Un altre cas de "deslocalització", producte de les idees brillants dels gestors del 22@.
Van presentar al.legacions 35 particulars i l’Asssociació d’Afectats 22@, que va estar recolçada per 20 entitats més, entre d’altres: les Parroquies del barri, Centre Moral, Arquitectes sense fronteres, SOS Monuments, Salvador Tarragó, etc.
L’Asssociació d’Afectats 22@ conjuntament amb 10 veïns va interposar un contenciós-administratiu pel imcompliment del art. 4 de la Memòria de la MPGM22@: “s’admet l’ús d’habitatge en tots els edificis que el tinguin, que pasan a ser concordants amb el sòl 22@”
MERAVELLA MERAVELLOSA (2): Desprès de dos providències judicials i un apercibent de multa, l’Ajuntament va endarrerir al màxim la presentació de l’escrit de descàrrega. I quan ho va fer, hi venia a dir que "mai havia mostrat cap interès en aquelles finques i que sempre havia reconegut l'ús d'habitatge de les mateixes"
L'acudit és molt bó. Sobretot perqué ara és una setència judicial ferma.
MERAVELLA MERAVELLOSA (3): De moment, l'escola promesa està en barracons, els edificis que haurien de ser habitatges de protecció oficial i la zona verda en els planols i només han començat a construir dos hotels.
Sí DOS, en un carrer, diguem, normalet.
Aquí un:
I aquí l'altre:
Recordeu: els hotels NO fan cessió del 10% del sòl per zona verda!
PERI Nº2 CA L’ARANYÓ / AUDIOVISUAL
Aprobació definitiva el 27-01-01.
Habitatges afectats: 33 en total, 30 habitats.
Activitats afectades: 72
Els veïns no van ser informats.
Les activitats econòmiques previstes han estat canviant de manera escandalosa.
Objeccions:
1.No entenem les afectacions que no responguin a l’ obertura de carrers.
2. Ca l’Aranyó quedarà envoltada d’ edificis d’una alçada considerable (pag. 13 punt 2), que estan perpendiculars a la Diagonal i no arrenglats i per tant es guanya en edificabilitat (pag. 14 del Pla)
La restauració promesa i deguda d'aquest edifici emblemàtic del nostre patrimoni històric serà una rehabilitació, una acció, per tant, més agresiva, que està enderrocant totes les edificacions anexes i només actuarà en les dos naus centrals.
3.Distribució d’usos poc acertada (excés d’oficines, es a dir, hotels mutants).
MERAVELLA MERAVELLOSA: Aquest PERI estava pensat, teoricament, per atreura a les empresses del món audiovisual. Però SONO BLOC i MEDIA PRO es van retirar del projecte i l'Ajuntament va fer una permuta amb la Pompeu Fabra, qui cedirà a canvi, uns terrenys que té a l'Estació de França per a fer-hi la Biblioteca Provincial, que havia d'anar al Born.
Una altre cas de "meravella".
Per fer aquest truc de trilero han estat dos anys negociant desprès d'afectar a 30 families que no van ser degudament informades i per tant no van poder presentar al.legacions. Només els va quedar el recurs de reposició, però la majoria eren gent gran que no van poguer lluitar contra aquest desgavell.
El trilerisme està molt estès en el 22@. Els que voldrien que anessin a ocupar uns terrenys o no ho fan o ho fan amb altres condicions, que habitualment acaben en no gastar tant com es preveia en la restauració d'edificis emblemàtics, i desprès omplen els forats amb trasllats forçosos dictats a institucions que ja estaven bé a on estaven.
I no estem parlant d'ocupar solars buits.....JA HI HAVIEN ACTIVITATS!
Aquest PERI i 'obertura de la Diagonal cap el mar, que va supossar la destrucció de tot el que es trobava per sobre i per sota de ella fins a 500m, han aconseguit despersonalitzar i vacuitzar tot el tram que va des de les Glories fins al Forum. Ben bé es podria dir que va quedar abduit per un urbanisme fashion alienigena.
PERI Nº3 LLULL-PUJADES LLEVANT
Arquitectes: Oriol CLOS
Aprobació definitiva el 1-06-01.
Modificació puntual del PERI: 8-11-2002
Habitatges afectats: 35 en total, 34 habitats.
Activitats afectades: 18
MERAVELLA MERAVELLOSA: Quan ja estava aprobada la parcelació es va retirar per la força d’una multinacional (ESSO) i el contenciós interposat per un industrial (Indice), que és un propietari important. Els veïns amb pocs recursos o poc sòl no han vist estimades les seves peticions, ja que van quedar els mateixos habitatges afectats i només es va desafectar el teixit productiu.
Les industries que van anar a plet, en el nou pla formen un subsector que es transformarà quan elles ho decideixin.
Objeccions:
1.No entenem les afectacions. Cap d’elles era necesaria, ni per millorar la trama urbana, ni per sistemes especials
2. Tres industrials van interposar contenciós-administratiu i l’ Ajuntament va retira el Pla i el tornà a exposar aprobació inicial. Però volia estar segur que no hi hauria més al.legacions. Això va fer què, per una banda les negociacions amb els industrials fossin més fluïdes, però també eren més dures per la resta d’afectats, que estaven cansats i desmotivats, i volien arrivar a un acord, per poc ventatjos que fos.
3.Distribució d’usos poc acertada (excés d’oficines).
4.Alçades excesives
PERI Nº4 PARC CENTRAL
Arquitecte: Manuel SOLÀ MORALES
Aprobació definitiva el 29-10-01.
Habitatges afectats: 24 en total, 8 habitats.
Activitats afectades: 100
Objeccions:
1.No entenem les afectacions que no responen a l’ obertura de carrers. I en aquest cas, ni tan sols l’obertura d’aquest carrer pot justificar el trinxar un vell recinte industrial isabelí (Marquesa de Santa Isabel, Can Ricart) a on encara es podien trobar els edificis dels propietaris, el de l’ enginier, les naus, algunes hortes, etc. Malgrat que hi ha edificacions posteriors que desvirtuen la zona, és el lloc ideal per una restauració i rehabilitació, modernitzant els usos i respectant el contenidor
2.Distribució d’usos poc acertada (excés d’oficines).
3.Alçades excesives.
MERAVELLA MERAVELLOSA:Un empresari de la indústria informàtica afectat ha interposat un contenciós-administratiu, desprès que li refusessin un pla alternatiu, que preservava tot el teixit productiu i OH!, l'habitatge social hi anava, però en la parcela d'una immobiliaria.
El 22@, promociona, això sí, de manera força desconcertant, l'implantació en el terreny de les noves tecnologies i permet presentar plans de tranformació a particulars.
Ho expliqueu a en aquest senyor!
PERI Nº5 PERU-PERE IV
Arquitectes: Marià RUBERT, Josep PARCERISA
Primera aprobació inicial: 8-03-01
Habitatges afectats: 18 en total, 18 habitats.
Activitats afectades: 15
Segona aprobació inicial: 17-10-02
Habitatges afectats: 16 en total, 16 habitats.
Activitats afectades: 15
MERAVELLA MERAVELLOSA: També va necesità d' una segona aprobació inicial, en que es proposa aixecar un edifici de 10 plantes a Ca l’’Illa, un altre ejemple ben conservat de recinta fabril del nostre patrimoni industrial. Per fer-ho, esbotçarant la part posterior i en el pati edificaran "la construcció singular".
A nosaltres ens sembla en prou bones condicions per repectar-ho tal i com està.
Una mostra més del que l'Ajuntament enten per "conservar". De fet és l'única actuació definida en aquest pla, ja que s'estructura com un pla de plans, en que cada unitat d'actuació anirà fent segons el criteri del promotor majoritari.
Donat que hi ha moltes activitats productives que s'haurien d'indemitzar, s'esperarà a que no siguin productives per actuar.
Meravella, de nou. Això és pensar! Tot aquesta història, no era per fomentar les activitats? Doncs es veu que són un estorb pel desenvolupament urbanístic, que no es veu a on porta. O sí?
I els hotels, que no faltin!
Veïns afectats i l’Asssociació d’Afectats 22@ van interposar un contenciós-administratiu pels mateixos motius que l’Eix Llacuna.
Objeccions:
1.No entenem les afectacions que no responen a l’ obertura de carrers.
SENTIU Products SL té un apeça de 4570 m. quadrats mig buida, que forma una unitat d'actuació amb una casa de 400 m, d'una familia que té la malasort de compartí destí amb un gran propietari.
Som tots iguals davant la piqueta?
2. Va estar un any sense passar l’aprobació definitiva.
3. Distribució d’usos poc acertada (excés d’oficines).
4. Alçades excesives. Es malmet patrimoni històric.
PERI Nº6 LLULL-PUJADES PONENT
Arquitectes: 22@bcn,sa
Primera aprobació inicial: 6-10-03
Habitatges afectats: 40 en total, 21 habitats.
Activitats afectades: 120
Cal dir que aquest projecte és ben diferent als anteriors, ja que ha estat molt més respectuós amb el veïnat, tot i que alguns inquilins no hi estaven d'acord, però l'administració va negociar amb el propietari que sí ho estava. Però encara està redactat amb massa dosis de dirigisme.
Les 120 activitats afectades inclouen: 17 solars amb oficines bancaries, peces propietat de immobiliaries i del Ajuntament; 1 transportiste i 24 indústries i petits tallers que malgrat ser productius no deuen ser prou glamourossos, però que ens donen personalitat i vida al barri.
Els petits tallers a nivell de carrer i l'habitatge a dalt han estat i continuen sent més dinàmics economiccament i més sostenibles ecologicament que les "singularitats" d'acer i vidre, males copies clóniques de l'arquitectura globalitzada.
MERAVELLA MERAVELLOSA (1): L'afectació d'una indústria familiar de paperería reconvertida en fabricants de mortalles biodegradables patentades per ells. Aquest és un ejemple de gent, que quan l'admistració no sabía on eren van adaptar-se a un món economicament molt competitiu a on el saber és molt important. I ara han de plegar perque es troben entre dos solars, un d'una immobiliaria i l'altre de l'Ajuntament.
El nostre país no hauria de penalitzar el treball dur i l'innovació creativa, que no anem tant sobrats d'emprenadors honestos.
MERAVELLA MERAVELLOSA (2): Aquest pla tant ben intencionat també afecta a Caritas!
I a La República hi van loft................
a veure com ho "modernitzan"......
En general hem de dir que:
1. L’ informació ha estat escasa i no ha arribat bé fins l’a aprobació inicial de l’Eix Llacuna. Molts afectats no van poder presentar al.legacions en el seu moment.
2. S’afecta a petits propietaris per fer-hi equipaments, quan s’està venent sòl públic en la zona.
3. El llenguatge arquitectònic proposat no te res a veure amb la història del barri.
La conservació d’alguna xemeneia, aquí o allà, és a la conservació i al respecte al patrimoni històric, el mateix que un parc temàtic és a viatjar.
22@, PLA DE LES MIL MERAVELLES. 22@, ESPECULA I ROBA
LLACUNA D'OR, CIUTAT D'ESPECULACIONS
dimarts, 5 de juny del 2007
VIATGE MERAVELLÓS PEL 22@. GUIA NO OFICIAL.
Etiquetes de comentaris:
22arroba,
corrupció,
especulació,
Poblenou,
urbanisme
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada